Skip to content

3 tips om vooral niet op te vallen

Zo blijven je mailings geheid onder de radar

Deze maand 3 tips voor iedereen die een mailing gaat  versturen, maar liever niet heeft dat mensen hem lezen en erop reageren.

  1. Houd de onderwerpregel van je mailing zo algemeen mogelijk. Bijvoorbeeld ‘Nieuwsbrief’, ‘Bericht over onze dienstverlening’, ‘Lindenberg Post maart 2020’.
  2. Begin je mailing met een lange inleiding in één alinea waarin je uitvoerig over de achtergrond van je bericht vertelt.
  3. Behandel in je bericht alle onderwerpen waarover je iets te melden hebt, zodat je in één keer klaar bent.

Hartstikke makkelijk, en het werkt gegarandeerd. Vrijwel niemand zal je mailing openen. En wie hem toch opent, zal in 9 van de 10 gevallen je eerste lange alinea vluchtig scannen en het dan voor gezien houden. De enkeling die verder leest, onthoudt van de onderwerpen van je mailing er hoogstens één.

Maar nu alle gekheid op een stokje.

Je wilt natuurlijk wél opvallen. Als jij een mailing stuurt naar je relaties, heb je iets te melden dat de moeite waard is. En wil je dat je mail wordt gelezen en dat er op wordt gereageerd. Om dat te bereiken doe je exact het tegenovergestelde van wat hierboven staat:

  1. In je onderwerpregel wek je de interesse en nieuwsgierigheid van de lezer. Mensen zien in hun inbox alleen de afzender en (een deel van) de onderwerpregel. En jouw bericht is niet het enige dat schreeuwt om aandacht. Geef ze een goede reden om het te openen.
    Met onderwerpregels zoals deze scoor je een stuk beter: ‘Waarom je van vogels kijken gelukkig wordt’ of ‘Het Concertgebouworkest bij u thuis’.
  2. Val met de deur in huis. Begin met de kern van je bericht en geef aan welke actie je van de ontvanger verwacht. Dan weet je zeker dat iedere lezer dat meekrijgt. Pas daarna ga je in op de achtergronden en de details.
  3. Behandel één onderwerp per mailbericht. Lezers hoeven dan ook maar op één punt actie te ondernemen. Zo voorkom je dat ze vergeten te reageren op een of meer van de onderwerpen.

En er is meer dat je kunt doen om de aandacht van je lezer vast te houden:

  • Schrijf korte zinnen.
  • Zorg voor witruimte tussen de alinea’s.
  • Gebruik tussenkopjes die duidelijk aangeven waar de tekst eronder over gaat.

Veel succes!

(En vind je het toch lastiger dan je dacht? Dan is er altijd nog sbv anderetaal! Kijk voor onze contactgegevens hier op onze website.)