Skip to content

Doe eens stout

Lap ze aan je laars die zogenaamde taalregels

Begin je tekst nooit met ‘Ik’. Begin een zin nooit met ‘Of’ of ‘En’. Je hoort het je leraar Nederlands nog zeggen. En wat zei hij ook alweer nog meer:

 • Begin een zin nooit met een voegwoord, zoals ‘omdat’ of ‘maar’.
  Maar waarom is dat zo? X fout 
 • Getallen tot twintig, tientallen en honderdtallen tot duizend schrijf je voluit.
  Maar als ik 714 en 200 in cijfers schrijf, valt dat lekker op tussen letters.
  X fout 
 • Een alinea bestaat uit meerdere zinnen.

  Maar soms wil ik één zin per alinea schrijven, zodat deze eruit springt. X fout

 • Maak een volledige zin met een werkwoord.
  Geen halve zinnen dus, zoals deze. Of 1 woord. Verboden. X fout 

Ook volgens Taaladvies.net moet je je aan deze regels houden. Volgens hen is een informele stijl niet geschikt voor zakelijke teksten.

Wíj zeggen: lariekoek! Wat de verkrampte regeltjesvolgers fout noemen, is juist een goed hulpmiddel dat je kan inzetten om het effect te bereiken waar je op uit bent.

Met de teksten die jij als bedrijf produceert, probeer je je producten of diensten te verkopen. Bijvoorbeeld op je website of in een brochure. Je wilt dan dat er een klik ontstaat tussen jou en je lezer. Daarbij helpt het enorm als je je verhaal opschrijft alsof je face to face met je klant in gesprek bent. Ontspannen en informeel. Met hier en daar een los woord. Een onaffe zin.

Doe dus eens lekker stout: speel met het Nederlands en met het ritme van je tekst door bijvoorbeeld afwisselend korte, lange en halve zinnen te gebruiken. Beeld je in dat je praat met je lezer. Zodat je lezers jou ‘horen’ als ze je teksten lezen.

Tip: vind je het ingewikkeld om te schrijven zoals je praat? Neem dan eens je (verkoop)gesprek met een mogelijke nieuwe klant op. Of een gesprek met iemand van je netwerkclub of je familie over wat jij doet. Dit kan gewoon met je smartphone. Wel even van tevoren netjes melden dat je het gesprek opneemt natuurlijk. Schrijf de opname uit en voilà: je hebt een tekst waarin jouw stem doorklinkt.

Lukt het je toch niet goed om af te stappen van je brave schrijfstijl? Dan zijn wij er om je daarbij te helpen. Neem eens contact op, dan kijken we hoe we er samen voor kunnen zorgen dat jij beter scoort met je teksten.