Skip to content

Ga je op vakantie? Probeer de taal van het land te spreken

Vakantietijd! En zoals het er nu uitziet, genoeg ‘gele landen’ waar je naartoe kunt om eens lekker in een andere omgeving te genieten van het goede leven na de lockdown.

Ga jij van de zomer of later in het jaar ook naar het buitenland? 
Hoe leuk is het dan om die sangria in het Spaans te kunnen bestellen en dat ontbijtje in het Duits! Zodra je als toerist probeert de taal van de inwoner te spreken, maak je echt contact. Dat maakt je vakantie zoveel leuker en verrassender.

Het maakt echt niet uit dat je bepaalde woorden niet weet, een Nederlands accent hebt of de grammatica niet goed beheerst. Dit kan zelfs tot leuke, onverwachte situaties leiden.

Zo bestelde Liesbeths broer ooit op een terras in Engeland one sherry and one martini, waarna hij tot zijn verbazing een martini met een kers (cherry) erin kreeg geserveerd. En toen in een supermarkt in Duitsland een andere Nederlander om een plastic tasje vroeg met de zin: Haben Sie eine Hose?, leidde dat tot hilariteit alom. Eine Hose is namelijk geen tasje, maar een broek.

We geven je alvast deze ‘bierkaart’. Zo kun je in ieder geval een biertje bestellen in de taal van je vakantieland. ;-)

Op die manier breek je niet alleen het ijs, maar maak je het vaak ook voor jezelf gemakkelijker.

  • Je kunt de weg vragen, in winkels duidelijk maken wat je wilt en bij de plaatselijke VVV vragen wat er allemaal te doen is.
  • Je krijgt sneller en leuker contact met de lokale bevolking. Mensen waarderen het enorm als je probeert hun taal te spreken. En vooral oudere mensen spreken vaak alleen hun eigen taal.
  • Je krijgt meer mee van het land en zijn cultuur. Misschien lukt het je wel om krantenkoppen en menukaarten te ontcijferen, borden en aanplakbiljetten te lezen. Of krijg je flarden mee van wat er op de radio of tv wordt gezegd.

Maar hoe krijg je dat voor elkaar?
Als je in de afgelopen maanden een taalcursus hebt gevolgd, ben je natuurlijk perfect voorbereid. Maar ook als je dat niet hebt gedaan, is er van alles mogelijk:

  • Koop een taalgidsje bij je lokale boekhandel of online.
  • Installeer een vertaalapp op je smartphone, zoals Google Translate, iTranslate of Microsoft Translator. Absoluut af te raden voor je zakelijke teksten, maar prima om beter uit te voeten te kunnen op vakantie.
  • Met een taal-cd kun je in de auto op weg naar je bestemming met het hele gezin oefenen.
  • Een taal leren kan ook met een van de vele apps voor smartphone of tablet.   

Wij wensen je een heel fijne vakantie!
En: durf je mond open te doen in de taal van het land. Geloof ons, het is het meer dan waard.