Tringgggg! Mijn wekker. Ah nee, nu al. Eén been onder de lakens vandaan, het tweede ook, zitten en opstaan maar.
Eerst koffie! Als een zombie loop ik naar de keuken en zet een bakkie voor mezelf. Glazig staar ik voor me uit en nip van mijn warme koffie. Met elk slokje krijg ik meer energie. Zó fijn wakker worden.
Een overtuigende tekst is als een goede kop koffie: sterk, warm en hij maakt je wakker.
Want dat wil je: de lezer van jouw tekst aangenaam wakker maken. Je wilt dat hij bij het lezen van je tekst denkt: wow, die grasmaaier moet ik hebben! Of: zó zeg, dáár moet ik zijn, aan haar vertrouw ik mijn boekhouding toe.
Om je tekst op je website of in je nieuwsbrief dat koffie-effect te geven, houd je je zinnen liefst kort en krachtig. En belangrijk: gebruik in die teksten geen woorden die je boodschap afzwakken.
Wat zijn afzwakkende woorden?
Voorbeelden van woorden waarmee je je voorzichtig uitdrukt en het effect van je boodschap afzwakt, zijn:
eigenlijk, toevallig, wellicht, ook, (best) wel, op zich, misschien, streven naar, zullen, zeg maar, kunnen, als het ware, een soort van, even, ik denk, waarschijnlijk, redelijk en proberen
Wanneer gebruik je beter geen afzwakkende woorden?
In je webteksten, nieuwsbrieven, brochures wil je je lezer overtuigen jouw product of dienst te kopen. Dit lukt het best als je sterk overkomt. Laat zien dat je zeker bent van wat je te bieden hebt. Die teksten mogen geen lauwe, slappe koffie zijn. Als jij twijfel uitstraalt, hoe kan je dan je lezer overtuigen? Je wilt niet dat je potentiële klant bij het lezen van jouw tekst in slaap sukkelt. Of dat hij niet eens doorleest, maar wegklikt. Toch?
Om het verschil in effect te laten zien, staan hieronder enkele zinnen mét en zonder deze afzwakkende woorden.
1)
Zwak
Wij maken boeketten met misschien wel de meest verse bloemen uit Nederland.
Sterk
Wij maken boeketten met de meest verse bloemen uit Nederland.
2)
Zwak
Wij streven ernaar onze klanten zo goed mogelijk bij te staan tijdens het gehele proces van advisering tot levering.
Sterk
Wij staan onze klanten bij in alles, vanaf het eerste moment bij de advisering tot en met de laatste stap bij levering.
3)
Zwak
Wij kunnen u wellicht een mooi aanbod doen.
Sterk
Wij doen u een mooi aanbod.
Wanneer gebruik je juist wel afzwakkende woorden?
Je kunt afzwakkende woorden heel handig inzetten bij communicatie over zaken die gevoelig liggen. Bijvoorbeeld in een reactie op kritiek van je opdrachtgever of bij een beoordelingsgesprek.
Stel je wilt van je collega weten wanneer hij dat rapport nu eindelijk eens af heeft. De deadine was 3 weken geleden en jij hebt het nog steeds niet van hem ontvangen. Dan kun je dat, ondanks je ergernis, vriendelijk vragen:
Beste Jan,
Toevallig kwam ik net het rapport van vorig jaar tegen en ik vroeg me af hoe ver jij bent met het nieuwe rapport. Het is op zich redelijk veel werk, dat begrijp ik, en misschien ben je druk geweest met andere dingen. Maar ik heb het eigenlijk nu wel nodig. Wanneer kan jij het mij sturen, denk je?
Ik hoor het wel. Alvast dank!
In die situaties werken afzwakkende woorden dus wel goed. Maar in je webteksten, nieuwsbrieven, brochures wil je potentiële opdrachtgevers overtuigen jouw product of dienst te kopen. Dit lukt het best als je helder, zeker en vriendelijk overkomt. Gebruik in die teksten daarom geen zwakke woorden.
Hulp nodig?
Wil je je teksten power geven, maar weet je niet precies hoe? Of moet je iemand een moeilijk bericht sturen en weet je niet goed hoe je dit onder woorden kunt brengen? Bel 0183-582377 of mail ons gerust. Wij helpen je graag!