Skip to content

Je lezer is een luiaard

Je lezer is een folivora. Een wat? Een folivora. Dat is de wetenschappelijke naam voor het dier dat wij luiaard noemen.

Lezers zijn luiaards

Ik sprak van de week met Sven (8 jaar), een sportvriendje van mijn dochters. Volgens zijn moeder: een wandelende encyclopedie. Nou echt!

In de 15 minuten dat we met hem praatten, leerde hij ons dat orka’s tot de dolfijnensoort behoren, dat ze met hun prooi spelen, en dat ze dolfijnen en zelfs haaien eten. Ook leerde hij ons de naam van een hagedis met een blauwe tong: de blauwtongskink. Ik had nog nooit van een skink gehoord.

Mijn dochter had een luiaardknuffel bij zich. Sven zei meteen: ‘Wist je dat luiaards heel goed kunnen zwemmen?’. Dat wist ik dus ook al niet. Luiaards zijn lui en traag en hangen de hele dag in bomen. Dacht ik. Dat beeld wilde ik bijstellen, dus ik heb thuis meteen filmpjes opgezocht van zwemmende luiaards.

Klopt. Het zijn echte waterratjes. Al hangen ze het liefst 90 procent van hun leven op hun kop in een boom. Ze verplaatsen zichzelf maximaal 38 meter per dag en verspillen graag zo min mogelijk energie. Dat komt omdat ze bladeren eten die weinig energie leveren. Het verteringsproces daarvan duurt wel een maand!

In dat opzicht zijn je lezers net luiaards: ook zij zijn liever lui dan moe.

Lezers moeten namelijk zuinig omgaan met hun (lees)energie, en willen zo min mogelijk daarvan verspillen aan het lezen van een tekst. Want de hoeveelheid informatie die je op een dag tot je moet nemen is enorm!

Dat is dus wel een probleem voor jou als ondernemer.

Want hoe krijg jij die luie lezers zover dat ze jouw teksten wél lezen? 

Hoe maak je je teksten makkelijk te verteren?

Leg je lezer in de watten: zorg ervoor dat hij vanuit zijn luie hangmat jouw boodschap begrijpt. Geef die luiaard dat hoopje verse bladeren. Pal voor zijn neus. Maak je boodschap smakelijk en schotel die hem voor.

Dat doe je zo:

  • Zet je belangrijkste boodschap in de eerste zin
    Geen inleiding, geen achtergrondinformatie, geen historie. Zo is er geen ontsnappen aan!
  • Wissel de lengte van je zinnen af
    Speel met het ritme van je tekst door bijvoorbeeld afwisselend korte, lange en halve zinnen te gebruiken.

    Het ritme test je door de tekst hardop voor te lezen aan jezelf of aan iemand anders. Dat is dé manier om te horen of de cadans in je tekst goed is. Haper je of moet je een zin twee keer voorlezen? Dan loopt dat stukje niet lekker en pas je het aan. 

  • Gebruik alinea’s van maximaal drie regels
    Eén regel mag ook! En zorg voor witregels tussen de alinea’s.
  • Gebruik tussenkopjes
    Tussenkopjes geven aan waar de tekst eronder over gaat, en maken het makkelijker om ‘scannend’ te lezen. Lezers kunnen op die manier die delen lezen waarin ze echt geïnteresseerd zijn. 
  • Vermijd afzwakkende woorden: geef je teksten power!
    Met je tekst wil je je lezer overtuigen jouw product of dienst te kopen. Dit lukt het best als je sterk overkomt. Laat zien dat je zeker bent van wat je te bieden hebt.

    Die teksten mogen geen dorre, smakeloze bladeren zijn. Als jij twijfel uitstraalt, hoe kun je dan je lezer overtuigen? Je wilt niet dat je potentiële klant bij het lezen van jouw tekst in slaap sukkelt en wegklikt.

    Voorbeelden van woorden waarmee je je voorzichtig uitdrukt en het effect van je boodschap afzwakt, zijn:

    eigenlijk, toevallig, wellicht, ook, (best) wel, op zich, misschien, streven naar, zullen, zeg maar, kunnen, als het ware, een soort van, even, ik denk, waarschijnlijk, redelijk, proberen

  • Schrijven = schrappen
    Vraag jezelf steeds af of dat wat je schrijft voor je lezer relevant is. Bij elke zin. Of vind je de informatie vooral zelf belangrijk? In dat laatste geval: schrappen! 
  • Wees jezelf. Ook tegenover je online bezoekers
    Veel ondernemers uiten zich online heel anders dan wanneer ze bij je langskomen voor een gesprek. Zodra ze teksten gaan schrijven, schieten ze in een formele schrijftaalstand.

    Schrijf alsof je face to face met je klant in gesprek bent. Ontspannen en informeel. Met hier en daar een los woord. Een onaffe zin. Zodat je lezers jou ‘horen’ als ze je teksten lezen.

Hulp nodig?
Vind je het lastig om een tekst te schrijven die je lezers meteen bij de kladden grijpt?
Wij zijn er om je daarbij te helpen. Neem eens contact op, dan kijken we hoe we er samen voor zorgen dat jouw teksten goed verteren.