Skip to content

Leid jij/jou bedrijf imago schade doordat het je niet luk foutloze teksten te maken?

Je kent het wel: tekst geschreven, spellingchecker eroverheen, tekst online gezet, en dan zie je ‘m: een storende spelfout in de eerste zin. Of je ziet hem niet, maar je klant wel.

Stom, stom, stom, maar te laat.

Is het nou zo erg als de spelling niet helemaal volgens de regeltjes is? Ja, dat is erg. Natuurlijk begrijpt iedereen toch wel wat je bedoelt, maar spelfouten en grammaticale fouten maken een onverzorgde en onprofessionele indruk. Daarmee breng je schade toe aan je imago en zorg je ervoor dat je nieuwsbrief en website minder succesvol zijn.

3 tips voor foutloze teksten

1. Altijd de spellingchecker gebruiken, ook in je mailprogramma.  pandakaas

2. Tegelijkertijd beseffen dat dit niet voldoende is.

De meest gemaakte fouten – d/t-fouten en onjuiste spaties – haal je er met de spellingchecker niet uit.

Een spellingchecker kijkt of een woord in zijn lijst voorkomt en keurt alleen af wat niet in die lijst staat. Dus ‘leid’ of ‘lijdt’, ‘jou’ of ‘jouw’, ‘imago schade’ of ‘imagoschade’ – het zijn allemaal woorden die bestaan en die stuk voor stuk door de spellingchecker komen, of dat in een specifieke zin nou juist is of niet.  

3. Belangrijke teksten zelf nog eens helemaal doorlopen op taalfouten of iemand anders vragen dat te doen. Voorwaarde is wel dat degene die de controle uitvoert, goed alle regels kent én een scherp oog heeft hiervoor.

Voor lastige spellingskwesties is er de site van de taaladviesdienst van het Genootschap Onze Taal. Daar vind je op alle vragen wel een antwoord. Maar dan moet je natuurlijk wel eerst het probleem herkennen…  

Is taal nu niet echt jouw ding, en heb je niemand in je omgeving die je tekst goed kan controleren, dan kan je altijd bij ons terecht. Wij zijn dag in dag uit met teksten bezig en hebben dus een geoefend oog. In een mum van tijd ontdoen we je teksten van alle taalfouten, een hele zorg minder!

Een mailtje naar info@sbv-anderetaal is genoeg.