Leestekens. Klein en onopvallend, dus onbelangrijk? Vergeet het maar! Vooral de komma kan bepalend zijn voor de betekenis van een zin.
Een verkeerde komma kan duur uitpakken
Alle gekheid op een stokje: een komma meer of minder kan een enorm betekenisverschil opleveren. Dat kan vooral vervelend uitpakken in juridische teksten (denk aan contracten en voorwaarden).
Peter Smulders, directeur van Genootschap Onze Taal, zegt hierover: “In een subsidieaanvraag kan een komma op de verkeerde plek miljoenen kosten.”
Je moet je realiseren dat er in geschreven tekst iets ontbreekt wat er in gesproken tekst wel is: de pauzes en de intonatie. Dat maakt dat zinnen op papier of beeldscherm soms voor meer dan één uitleg vatbaar zijn, terwijl ze in een gesprek absoluut duidelijk zijn. De komma is een middel om in geschreven teksten iets van die intonatie terug te brengen en op die manier onduidelijkheid weg te nemen.
Voorbeeld
Waar gaat het vooral mis? In zinnen als deze:
- Sinaasappels die met kwik zijn ingespoten, kun je beter niet eten.
- Sinaasappels, die met kwik zijn ingespoten, kun je beter niet eten.
Bij versie 1 kan je nog gewoon sinaasappels eten, als je maar eerst nagaat of ze niet met kwik zijn ingespoten. Bij versie 2 zijn alle sinaasappels met kwik ingespoten en doe je er dus goed aan deze vrucht helemaal te mijden.
Als je fouten in dit soort zinnen weet te vermijden, heb je al de belangrijkste stap gezet op weg naar een goed gebruik van de komma.
Wij zetten voor jou de puntjes op de i
Schrijf je graag zelf je teksten maar wil je je niet bezighouden met de regeltjes van de Nederlandse taal? sbv anderetaal neemt je dat graag uit handen: wij kijken met een frisse, kritische blik naar je teksten en maken ze verzorgder en doeltreffender. Dat is goed voor je organisatie!
Neem contact op voor meer informatie of een offerte.