Skip to content

Marketing, bah!

Jakkes. Marketing. Reclame maken voor mezelf. Niets voor mij. Dat opgeblazen, neppe gedoe. Ik versta mijn vak en doe mijn uiterste best. Dat moet toch genoeg zijn?” 

We spreken regelmatig ondernemers die zo denken over marketing/reclame. Toch moet je er als ondernemer voor zorgen dat je gezien wordt, zodat nieuwe klanten weten dat je bestaat, en bestaande klanten je niet vergeten. De dingen die je doet om je producten of diensten te laten zien en om zelf als bedrijf in beeld te blijven, dat is dus marketing. Je ontkomt er niet aan. 

Maar dat hoeft niet met een hoop gebakken lucht en nare verkooppraatjes. Juist niet!  

Marketing heb je in allerlei vormen – van face-to-face-gesprekken tot betaalde zendtijd op tv en alles daartussen in. Wij focussen ons in dit stukje op ons eigen specialisme: teksten.

 

Waarover schrijf je in je nieuwsbrieven, op je website en op sociale media? En hoe?  

Er zijn onderwerpen genoeg waar je wat over kunt schrijven. Hier wat ideeën om je op weg te helpen: 

  • Geef tips waar je relaties echt wat aan hebben. Dat ze denken: zo, dat wist ik niet, dat is handig!  
    Voorbeeld: heb je als accountant een handigheidje ontdekt in het boekhoudsysteem waar jouw klanten mee werken? Deel dit met ze via een nieuwsbrief. Op die manier laat je zien dat jij het programma door en door kent én geef je iets van waarde cadeau. Zo groeit het vertrouwen en versterk je de band met je klant. En zouden ze jou zomaar bij iemand anders kunnen aanbevelen. Een nieuwe klant. Win-win-win. 
    Tip: zet geen ‘nieuwsbrief’ in de onderwerpregel. Noem de tip al in die regel, zodat je klanten de nieuwsbrief ook echt openen. 
  • Hou een lijstje bij van vragen die je krijgt van klanten en niet-klanten. Dat zijn namelijk goede onderwerpen om over te schrijven. Je beantwoordt dan vragen die leven bij jouw doelgroep én je kunt in het antwoord je expertise laten zien. 
    Voorbeeld: Een vraag die wij bij sbv anderetaal vaak krijgen is: “Welke talen doen jullie eigenlijk?” Zie ons antwoord op https://www.sbv-anderetaal.nl/veelgestelde-vragen/. Het is de 2e vraag onder Vertalen
  • Blijf jezelf. Ga niet formeel en afstandelijk doen of juist popiejopie, als dat niet bij je past. Schrijf alsof je met je klant praat. Zodat ze jou ‘horen’ als ze je teksten lezen. Dat zorgt voor herkenning en schept een band. 

Val niet in de kuil van je eigen deskundigheid 

Ga dus lekker aan de slag met je teksten. Maar pas op, er is een valkuil: jij kent je vak en je bedrijf door en door. Dat is een voordeel, maar het kan ook tegen je werken. Want wat voor jou glashelder is, vraagt voor je klant de nodige uitleg.  

We merken dat het voor veel ondernemers lastig is zich echt in te leven in hun klanten. Het gevolg: ze schrijven teksten die moeilijk te begrijpen zijn voor mensen zonder dezelfde specialistische kennis als zij. Daarnaast is niet alles wat jij interessant vindt aan je vak, ook nuttig voor je klant om te weten. Vraag je dus altijd af wat jouw klanten zouden willen of moeten weten. 

Het klinkt dus best simpel, marketing, en helemaal niet nep: je laat gewoon zien wie je bent en wat je doet. Maar daarvoor moet je wel in de huid van je (potentiële) klant weten te kruipen. Een buitenstaander, die met een frisse blik naar jou en je bedrijf kijkt, kan jou daarbij helpen.