Skip to content

Overtuigen in het kwadraat: meer impact met cijfers als bewijs

 ‘Veel’. ‘Meestal’. ‘Men’. ‘Zelden’. ‘Enorm’. Woorden die eigenlijk te vaag zijn om echt te overtuigen. Als jij je punt wilt maken, is het goed om met bewijs te komen in de vorm van concrete gegevens en cijfers. Daarmee geef je je geloofwaardigheid echt een boost.

Schrijf dus niet:

“De meeste Amsterdammers vinden dat er te veel toeristen naar de stad komen”, maar: “83% van de Amsterdammers vindt dat het aantal toeristen in het stadscentrum hun woongenot aantast”.

En niet:
“Dit overkomt nogal wat mensen”, maar: “Dit overkomt jaarlijks 1200 Nederlanders”.

Gezaghebbende bron? Altijd vermelden!

Gebruik je cijfers en statistieken als bewijs, dan helpt het als ze afkomstig zijn van een bekende, vertrouwde bron – en als je die ook noemt!

Op die manier lift je mee op de autoriteit van de organisatie waaraan je je cijfers ontleent.

“Volgens het CBS groeit de economie van de Zaanstreek het sterkst: deze bedroeg 3,3 procent in 2016.”
 
“Uit onderzoek van de Nationale Hoorstichting blijkt dat 25% van de jongeren beginnend gehoorverlies heeft.”

Kille cijfers? Zo zorg je dat ze de lezer ook raken

Er is een manier om je cijfers nog overtuigender te maken, namelijk door ze beeldender te maken via een vergelijking. In onze vorige blogposts zijn we uitgebreid ingegaan op de voordelen van beeldend schrijven.
Zo’n vergelijking kan een heel verschil maken, zeker als je cijfers gebruikt waarbij de menselijke maat zoek is. Kan jij je iets voorstellen bij 25 miljard mensen? Leg een link naar de belevingswereld van je lezer voor overtuigingskracht in het kwadraat!
Een paar voorbeelden:

  • Een gebied van 150.000 hectare. Zegt dat je niets? Maar als ik toevoeg: ‘zo groot als de provincie Utrecht’?
  • ‘De Danyang–Kunshan-brug heeft een lengte van 164.812 meter’. Dat zal wel, maar zonder inspanning blijven het voor mij dode cijfers. Pas als er bij staat ‘de afstand van Utrecht naar Maastricht’, voel ik de lange zit van die autorit.
  • ‘Het verborgen waterverbruik komt in ons land neer op ongeveer 1,5 miljoen liter water per persoon per jaar.’ Ok, zou kunnen… klinkt als veel, maar je kunt je er weinig bij voorstellen. Voeg je daaraan toe: ‘Dat zijn meer dan dertienduizend badkuipen vol.’ Ja wow, dan komt het binnen hè!
De ultieme illustratie hoorde ik laatst bij toeval op de radio. Het was een commentaar van de beroemde bioloog David Attenborough bij een filmpje over de blauwe vinvis. Klik hieronder op de foto voor tekst mét beeld. Kijk en luister in ieder geval naar de eerste 43 seconden, het is echt perfect gedaan.

blauwevinvis
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Heb jij goede ideeën om cijfers tot leven te brengen? We vinden het leuk als je ze deelt via onze Facebookpagina.