Skip to content

Passie voor bloggen

 

Als je een bedrijf hebt, wil je daar op een of andere manier reclame voor maken. Daar wil je natuurlijk origineel bij voor de dag komen, maar dat is niet iedereen gegeven. Regelmatig worden reclame-uitingen van anderen gekopieerd, met als mogelijk gevolg een trend in reclametaal. Zo zijn sinds enige tijd reclame-uitingen met het woord “passie” erin een ware hype. Je hoeft maar even te googelen om te zien dat we tegenwoordig massaal onze activiteiten aanprijzen met de woorden “passie voor” of “met passie”. Het is duidelijk dat we er geen misverstand over willen laten bestaan dat we vol hartstocht bakken, preken en vis eten.

home werken koken winkelen

Werken is ons lust en ons leven, we zingen alsof ons leven ervan af hangt en we willen de rest van ons leven in Zwolle doorbrengen. En dat terwijl wij Nederlanders toch niet bepaald te boek staan als een gepassioneerd volkje…

De eerste drie pagina’s met hits bevatten onder meer de volgende combinaties:

Passie voor Horeca                                Bakken met Passie
Passie voor Preken                                Werken met Passie
Passie voor Puur                                    Presenteren met Passie
Passie voor Pellets                                 Kerk met Passie
Passie voor Whisky                                Wonen met Passie
Passie voor de Rechten van de Mens     Wonen met Passie
Passie voor Vis                                       Zingen met Passie
Passie voor Wijn                                     Professie met Passie
Passie voor Tuinen                                 Onderwijs met Passie
Passie voor Zwolle                                 Investeren met Passie

Hoewel passie op zich een mooi woord is met veel zeggingskracht, is het duidelijk dat het in de meeste gevallen oneigenlijk wordt gebruikt. Want dat iemand een passie opvat voor brokjes samengeperst afvalhout (pellets) lijkt op zijn minst nogal overdreven en werkt zelfs op de lachspieren.

passie_voor_pellets

En toen ik tijdens de zoektocht naar een trailer voor ons paard stuitte op een brochure met het opschrift ‘Passie voor paardentrailers’, kon ik een schaterlach niet onderdrukken.

Combinaties als Passie voor Wijn of Onderwijs met Passie zijn op zichzelf wel geloofwaardig, maar zijn door de wildgroei aan passieslogans in het geheel niet meer origineel, en zelfs uitgesleten.
De conclusie kan niet anders zijn dan dat passie in reclame-uitingen passé is.

Ik moet daarbij wel toegeven dat ook wij vorig jaar bij het zoeken naar een nieuwe bedrijfsnaam en –identiteit “Taal met passie” op onze longlist hadden staan… Gelukkig zijn we op tijd tot inzicht gekomen en hebben we weten te voorkomen dat we ons door deze clichématige passiegolf hebben laten meevoeren!

http://irritaal.web-log.nl/mijn_weblog/2009/11/passie.html