Skip to content

Die zoeken we op!

Hoe schrijf je dat ook alweer? 3 handige sites voor antwoord op al je taalvragen

Je herkent het vast. Je bent een bericht aan het schrijven of een presentatie aan het maken en je denkt: “Hoe schrijf je dat ook alweer? Is het nou ‘electronisch‘ of ‘elektronisch’?”
Of: “Het woord ‘organiseren’ heb ik al een paar keer gebruikt. Ik wil het graag afwisselen met een ander woord, maar er schiet me even niets te binnen. En hoe zit het ook alweer met die komma’s? Waar moet ik die zetten?”

Met die vragen kun je natuurlijk altijd bij ons terecht, maar je kunt de antwoorden ook zelf op internet opzoeken. Wel zo snel en lekker makkelijk. Maar let op: niet alle websites zijn even goed. We geven je daarom een handig lijstje met nuttige en betrouwbare taalsites:

1) Taaladvies van de Taalunie https://www.taaladvies.net/
Geeft antwoord op al je vragen over taal of spelling. Taaladvies biedt verschillende zoekmogelijkheden: een alfabetische lijst, een indeling naar onderwerp en een aparte zoekfunctie.

Voor vragen over spelling kun je ook (de elektronische versie van) de Woordenlijst Nederlandse Taal of de Leidraad bij de woordenlijst raadplegen.

2) Synoniemen https://synoniemen.net/
Heel handig voor als je een woord wilt afwisselen met een of meer andere woorden met dezelfde betekenis (synoniemen). Je tekst wordt prettiger leesbaar als je je woordgebruik varieert.

3) Aardrijkskundige namen http://namen.taalunie.org/landen
Is het Filipijnen of Filippijnen en hoe heet een inwoner van de Comoren? Deze site geeft van elk land de Nederlandse en de plaatselijke benaming inclusief de hoofdstad, het bijvoeglijk naamwoord (Filipijns) en de benaming voor de inwoners (Comorees).

Deze websites geven antwoord op heel veel taalvragen. Vind je het antwoord op jouw vraag niet, bel of mail ons gerust. Wij weten het vast en anders zoeken wij het voor je op!