Ook tijdens de Fenexpo-beurs van 2014 deden weer veel bezoekers van onze stand enthousiast mee aan onze taalwedstrijd. Wat waren de juiste antwoorden op de 6 vragen en wie hadden ze allemaal goed?
Om met dat laatste te beginnen, dat waren er 3:
Cecile Ouwerkerk uit Gorinchem
Jan Vreeken uit Alblasserdam
Ilze Hiddink uit Gorinchem
Zij krijgen een leuk taalboek toegestuurd!
En dan de vragen met de juiste antwoorden.
1. ‘Huulbessem’ is Gelders voor ‘huilbaby’.
Niet waar.
In Gelders dialect is een ‘bessem’ is een bezem en een ‘huulbessem’ een stofzuiger. Dit woord is bovendien gekozen tot het mooiste regionale woord van Gelderland. Benieuwd naar de mooiste regionale woorden van de andere provincies? Kijk op http://www.allesopeenrij.nl/article.php?aid=943
2. Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch is een plaats in Wales.
Waar.
Dit is de naam van een groot dorp op het eiland Anglesey in Wales.
Het betekent letterlijk ‘Parochie van de Heilige Maria in het dal van de witte hazelaar bij de snelle maalstroom en de parochie van de Heilige Tysilio bij de rode grot’. Meestal wordt de naam afgekort tot Llanfair PG of Llanfairpwll onder Welshmen.
3. Het langste alfabet ter wereld heeft 74 letters
Waar.
Het langste alfabet ter wereld is Khmer. Het bevat 74 letters en wordt door zo’n acht miljoen mensen in Cambodja gebruikt.
Veel deelnemers dachten dat Chinees de meeste letters zou hebben; het Chinees kent echter geen letters in de zin van tekens die een klank weergeven – een ‘alfabet’ . Chinese karakters zijn eigenlijk kleine plaatjes die een betekenis weergeven. Daarvan zijn er duizenden, maar ze vormen geen alfabet.
4. Voor Engelstaligen is Fries de makkelijkste vreemde taal om te leren
Niet waar.
Het Engels en Fries zijn nauw verwant aan elkaar. Toch is daar tegenwoordig niet zoveel meer van te merken, afgezien van bepaalde woorden. Het Oudfries en het Oudengels lijken wél veel op elkaar, maar de twee talen zijn inmiddels zo ver uit elkaar gegroeid dat er geen onderlinge verstaanbaarheid meer is. “Er werd vroeger wel eens beweerd dat Friezen de Beowulf (Oudengelse tekst) zonder vertaling konden lezen, of dat Engelse toeristen in Hindeloopen zo in konden vallen wanneer het Onze Vader werd opgezegd. Maar dat zijn allemaal fabeltjes.”
5. Woord van het jaar 2013 is ………………
Tjsa, wij bij sbv anderetaal riepen met z’n allen: “Selfie!”.
Maar het bleek dat er in Nederland twee woorden zijn uitgeroepen tot woord van het jaar… Het ene (inderdaad, selfie) door Van Dale. Het andere is gekozen tijdens een congres van het Genootschap Onze Taal: participatiesamenleving.
6. Jorrit Bergsma heeft de Duidelijketaalprijs 2014 gewonnen.
Niet waar
Jorrit Bergsma komt eigenlijk best moeilijk uit z’n woorden. Dit in tegenstelling tot Michel Mulder, de Olympisch kampioen op de 500 meter, die deze prijs wel in ontvangst mocht nemen!