B1 – heldere teksten voor iedereen

“De technische voorziening GROS kan gebruikt worden voor het door geautomatiseerde vergelijking door de Dienst gericht raadplegen van de binnen de technische voorziening GROS voor de Dienst beschikbare trajectgegevens …”

Huh? Hoeveel keer moet jij dit lezen voordat je begrijpt wat er eigenlijk wordt gezegd? Typisch geval van ontoegankelijk schrijven.

Dat kan anders, met teksten op B1-niveau!

 

  • Lezers haken niet af, maar lezen door
  • Meer lezers doen wat je ze vraagt
  • Je hoeft minder reminders te versturen
  • Je helpdesk krijgt het minder druk
  • Je tekst wekt minder ergernis, en je laat vaker een positieve indruk achter
  • Oók prettig leesbaar voor de hoog opgeleide specialist

Schrijven op taalniveau B1. Zodat je boodschap echt bij iedereen binnenkomt

Een getal om van te schrikken: van de teksten die we met z’n allen produceren in ons land, is meer dan 90% voor het merendeel van de mensen lastig te begrijpen. Er staan te veel moeilijke woorden in. De zinnen en de alinea’s zijn te lang. De belangrijkste boodschap zit verstopt in een ingewikkelde woordenbrij.

Lezers haken af als ze moeite hebben te begrijpen waar het om gaat. En zo schiet zo’n tekst zijn doel voorbij: de boodschap komt niet over en je krijgt minder respons dan je zou willen. Het is ook niet goed voor het beeld dat mensen hebben van je organisatie.

Maar eenvoudig schrijven is helemaal niet zo eenvoudig. Wat voor jou 100% helder is, is dat voor je lezer misschien helemaal niet. Want die lezer mist de kennis die jij hebt van je vak en je bedrijf. Voor wie is je tekst bestemd en slaag je erin om je in die lezer te verplaatsen? 

En wat is dat B1 dan eigenlijk?

Er bestaat een Europese indeling van de niveaus waarop mensen een taal beheersen. Die loopt van A1 (basis) tot C2 (zeer vaardig). Aan de hand daarvan kan je bijvoorbeeld meten hoever iemand is gevorderd met het leren van een vreemde taal.

Onderzoek laat zien dat meer dan 60% van de Nederlanders zijn eigen taal op B1-niveau of lager beheerst. En dat voor deze mensen meer dan 90% van de geschreven teksten te moeilijk is.

‘Schrijven op B1-niveau’ betekent dat je je teksten zo formuleert dat óók die 60% die niet de hoogste taalvaardigheidsniveaus haalt, moeiteloos begrijpt wat de boodschap is. 

sbv anderetaal kan je hierbij helpen.

Wij zorgen ervoor dat je teksten helder zijn voor praktisch alle Nederlanders. Zonder dat die teksten droog, saai of ongenuanceerd worden.

direct advies
Is het voor jou ook belangrijk dat je lezers je echt goed begrijpen? Wij leggen je bestaande teksten graag langs de meetlat. Laten we eens afspreken!

KLANTWAARDERING
Klanten geven ons een
8,7
Wij werken continu aan teksten en vertalingen van de beste kwaliteit, denken mee met onze klanten en stellen ons oplossingsgericht en flexibel op. Maar het kan altijd beter. Daarom meten wij de tevredenheid van onze klanten en vragen wij hun suggesties voor verdere verbetering. Vanzelfsprekend zijn wij blij met ieders input en met ons rapportcijfer!
Gratis
7 tips voor teksten met superkracht
Wil jij ook schrijven met meer impact? Vraag onze tips aan en je teksten zullen nooit meer hetzelfde zijn.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.