Skip to content

Vraag niet om een beëdigd vertaler. Tenzij…

Wordt mijn vertaling wel door een beëdigde vertaler gemaakt?

Een vraag die klanten ons nogal eens stellen. Misschien verbaast het je, maar ons antwoord kan ‘nee’ zijn. Want als je denkt dat een beëdigde vertaler beter is dan een niet-beëdigde vertaler, moeten we dat beeld even bijstellen.  

We leggen je graag uit hoe de vork in de steel zit. 

Wij vertalen de meest uiteenlopende teksten voor bedrijven en overheden, en elke tekst stelt zijn eigen eisen. Het maakt nogal een verschil of een tekst bedoeld is om klanten te werven, uit te leggen hoe een product moet worden gebruikt of formele afspraken vast te leggen. 

Beëdigde vertalers zijn goed in het vertalen van formele documenten – het soort documenten waarvan vaak een beëdigde (ook wel: gewaarmerkte) vertaling nodig is. Denk aan geboorte- of huwelijksaktes, uittreksels van de Kamer van Koophandel, diploma’s, contracten en statuten 

Zo’n beëdigde vertaling is voorzien van een verklaring van de vertaler waarin staat dat de vertaalde tekst een getrouwe weergave is van het oorspronkelijke document. Daarmee wordt de vertaling een rechtsgeldig document. 

Om zo’n verklaring te mogen afgeven, moet een beëdigd vertaler in een speciaal register zijn ingeschreven. Daarvoor wordt hij alleen toegelaten als hij aan bepaalde minimumeisen voldoet. En om geregistreerd te blijven, moet hij regelmatig bijscholing volgen. Een zekere vakbekwaamheid kun je dus wel verwachten bij een beëdigde vertaler, maar de kwaliteit van de mensen in het register loopt uiteen.  

Heb je een beëdigde vertaling nodig, dan weten wij precies bij wie we goed terecht kunnen. Voor bijvoorbeeld commerciële, medische, culinaire of financiële teksten werken wij samen met vertalers die gespecialiseerd zijn in dat vakgebied. En vaak zijn die vertalers niet beëdigd, simpelweg omdat zij zich niet bezighouden met het vertalen van officiële documenten. 

De beste vertaler voor een bepaalde tekst is dus lang niet altijd een beëdigde vertaler! 

Wil je meer weten over beëdigde vertalingen en wat daar allemaal bij komt kijkenBij de veelgestelde vragen op deze website vind je veel informatie hierover. En je kunt ons natuurlijk altijd even bellen voor nog meer uitleg!