In de Taaltip van augustus hebben we je al attent gemaakt op enkele veelgemaakte fouten in persberichten. In deze Taaltip adviseren wij je over taal en inhoud van je persberichten. Alles om de kans op plaatsing zo groot mogelijk te maken.
Schrijf als een journalist
Een persbericht is geen advertentie. Schrijf het dus niet in reclametaal maar kruip in de huid van een journalist en schrijf in zijn taal.
Dat betekent:
– zuinig met aanprijzingen als ‘uniek’ of ‘fantastisch’
– geen uitroeptekens!
– geen hele woorden of zinnen in HOOFDLETTERS.
Dat soort schreeuwerige taal werkt tegen je. Redacties zien het al gauw als een truc om te maskeren dat het bericht in feite onvoldoende nieuwswaarde heeft.
Presenteer je boodschap helder en aantrekkelijk: hou je alinea’s kort en gebruik witregels tussen de alinea’s. Zo ziet je persbericht er overzichtelijk en prettig leesbaar uit.
Denk aan de doelgroep. Spreek je die aan met het jargon uit jouw vakgebied of moet je je boodschap ‘vertalen’ in gewonemensentaal?
En tot slot: zorg dat je bericht geen spel- en grammaticafouten bevat.
Overtuigende inhoud
Overtuigen doe je met de inhoud van je bericht.
Let er dus op dat:
– je persbericht echt nieuws bevat
– de 5 W’s (wie, wat, waar, waarom, wanneer) worden beantwoord
– je waar mogelijk cijfers en concrete, objectieve feiten geeft ter onderbouwing van wat je beweert. Vermijd vage uitspraken en wolligheid.
Eventueel kan je ondersteunende documenten meesturen als bijlage bij je persbericht.
Beeldmateriaal
Als je beeldmateriaal kunt aanleveren, is dat zeker een voordeel. Zet dit echter niet in de body van de e-mail. Als je het meestuurt met je mail, dan als bijlage. Bedenk echter dat de mail daardoor wel zwaar wordt. Wat denk je dat een journalist doet als het downloaden van een bericht op zijn mobiel maar duurt en duurt? Mooier is het als je een linkje kunt sturen naar een plek waar online beeldmateriaal te vinden is.
Tot slot
Je eindigt je persbericht altijd met een noot voor de redactie. Daarin staan in ieder geval een contactpersoon en contactgegevens. Zorg ervoor dat de vermelde contactpersoon in de periode na het verspreiden van het perbericht goed bereikbaar is, zodat journalisten snel antwoord kunnen krijgen op hun vragen.
Hulp nodig bij het schrijven van je persbericht?
Vind je het moeilijk om zelf een persbericht te schrijven? Bel of mail ons. Wij helpen je graag!